Jak zrobić pyszne ogórki kiszone domowym sposobem?
Ogórki kiszone możemy obecnie kupić praktycznie w każdym sklepie. Są nieodłącznym elementem polskich stołów, na których trafiają na kanapki, do śledzi, do zupy ogórkowej i do wielu innych dań jako składnik lub dodatek.
Podobnie jak pikle z ogórków, są doskonałym sposobem na ich konserwację i przechowywanie. Ogórków kiszonych nie musimy kupować w sklepie. Możemy zrobić je w domu i takie ogórki będą z pewnością o wiele lepsze od tych, które kupilibyśmy w sklepie. No i oczywiście będziemy mieć satysfakcję z własnoręcznie zrobionych ogórków w tradycyjny sposób. Nie wymagają żadnych specjalnych umiejętności czy wiedzy. Wystarczy jedynie zgromadzić niezbędne składniki i postępować według kilku porad.
Składniki:
- świeże ogórki, najlepiej niezbyt duże
- sól kamienna, płaska łyżka stołowa na każdy litr wody zalewy
- świeży koper, najlepiej dojrzały i z nasionami
- korzeń chrzanu
- liście chrzanu
- liście wiśni
- liście winogron
- czosnek, jeśli lubimy z nim ogórki
Ogórki, koper, korzeń chrzanu i liście starannie myjemy. Następnie do słoików wkładamy na dno koper i około dwa – trzy liście chrzanu, wiśni i winogron. Na tym umieszczamy ciasno ogórki i między nie wkładamy kawałek korzenia chrzanu i ewentualnie ząbek lub dwa czosnku. Całość ponownie przykrywamy liśćmi oraz koprem. Całość zalewamy zagotowaną do wrzenia wodą z solą w proporcji jedna płaska łyżka stołowa soli na każdy litr wody. Słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy.
Po tygodniu słoiki możemy zagotować. Dzięki temu zatrzymamy proces kiszenia, będą one chrupiące i nie za kwaśne. Ten krok można oczywiście pominąć.