Jak zrobić pikle z ogórków?
Pikle to nic innego jak warzywa zakonserwowane w specjalnej marynacie na bazie octu. Są częstym gościem na stołach, pełnią rolę dodatków do dań mięsnych. Mogą być przyrządzane z ogórków, dyni, marchwi, papryki, cebuli innych warzyw.
Spotykane są w postaci mieszanek warzywnych oraz przyrządzone z pojedynczych warzyw.
Dużą popularnością cieszą się pikle z ogórków, bez innych warzyw z dodatkiem jedynie ziół i przypraw.
Przepis na pikle z ogórków:
Składniki:
- bardzo dojrzałe ogórki, najlepiej duże
- koper
- gorczyca
- chrzan
- ziele angielskie
- liście laurowe
- pieprz ziarnisty
- sól
- Zalewa: na każde 2 szklanki wody dodajemy szklankę octu i łyżkę cukru
Ogórki myjemy, a następnie kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Następnie umieszczamy je w dużym naczyniu, solimy i odstawiamy na parę godzin.
Odlewamy powstały sok i umieszczamy ogórki w słoikach, dodając chrzan, koper i pozostałe przyprawy. Całość zalewamy zalewą, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy.
Gotowe pikle odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.