Jak zrobić pikle z ogórków?

Pikle to nic innego jak warzywa zakonserwowane w specjalnej marynacie na bazie octu. Są częstym gościem na stołach, pełnią rolę dodatków do dań mięsnych. Mogą być przyrządzane z ogórków, dyni, marchwi, papryki, cebuli innych warzyw.

Spotykane są w postaci mieszanek warzywnych oraz przyrządzone z pojedynczych warzyw.
Dużą popularnością cieszą się pikle z ogórków, bez innych warzyw z dodatkiem jedynie ziół i przypraw.
Przepis na pikle z ogórków:
Składniki:

  • bardzo dojrzałe ogórki, najlepiej duże
  • koper
  • gorczyca
  • chrzan
  • ziele angielskie
  • liście laurowe
  • pieprz ziarnisty
  • sól
  • Zalewa: na każde 2 szklanki wody dodajemy szklankę octu i łyżkę cukru

Ogórki myjemy, a następnie kroimy na cztery części i usuwamy gniazda nasienne. Następnie umieszczamy je w dużym naczyniu, solimy i odstawiamy na parę godzin.
Odlewamy powstały sok i umieszczamy ogórki w słoikach, dodając chrzan, koper i pozostałe przyprawy. Całość zalewamy zalewą, szczelnie zamykamy i pasteryzujemy.
Gotowe pikle odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *