Jak wypalić wok?

Popularność kuchni azjatyckiej rośnie w Polsce z dnia na dzień. Zaczyna powstawać coraz więcej specjalistycznych sklepów zajmujących się importem i sprzedażą egzotycznych składników dań oraz przypraw.

Nikogo już nie dziwi obecność takich dodatków jak sosy i pasty o niezwykłym smaku w polskim domu. Powstaje coraz więcej restauracji i barów zajmujących się wyłącznie daniami orientalnymi. I bardzo dobrze, gdyż kuchnia azjatycka jest nie tylko zdrowa, ale również wyjątkowo smaczna.

Wok

Wok jest nieodłącznym elementem kuchni azjatyckiej. Nie ważne, czy będzie to kuchnia chińska, tajska czy koreańska – większość potraw będzie przygotowywana właśnie w woku. Na rynku jest obecnie dostępnych wiele różnego rodzaju woków – teflonowe, stalowe, żeliwne oraz wykonane ze stali węglowej. I to właśnie te ostatnie są w głównej mierze wykorzystywane w tradycyjnej kuchni azjatyckiej – dzięki czemu potrawy zyskują niezwykły smak i aromat. Jednak aby z niego prawidłowo korzystać, należy w pierwszej kolejności go wypalić i pokryć ochronną powłoką.

Wypalanie woka

Wiele osób może zadawać sobie pytanie jak prawidłowo wypalić i zakonserwować wok? Poniżej opisane zostały niezbędne do wykonania kroki:

  1. Nowy, świeżo przyniesiony ze sklepu wok jest najczęściej zabezpieczony ochronną, oleistą powłoką. Należy ją dokładnie zmyć przy pomocy detergentu i szorstkiej gąbki.
  2. Wok dokładnie suszymy i wycieramy.
  3. Umieszczamy wok na bardzo wysokim gazie lub jeśli nie mamy takiej możliwości wkładamy do piekarnika rozgrzanego do do maksimum (jeżeli mamy drewnianą rączkę to należy ją koniecznie zdemontować). Na gazie wok obracamy równomiernie, podgrzewając jego zewnętrzną stronę w taki sposób, aby całe wnętrze się opaliło się na kolor żółto – brązowy.
  4. Powtarzamy wypalanie woka, z tym że tym razem jego wnętrze smarujemy cieńką warstwą oleju jadalnego (nie oliwy!). Do rozprowadzenia oleju po powierzchni woka najlepiej wykorzystać ręczniki papierowe (przytrzymać możemy je za pomocą szczypiec). Natłuszczony w ten sposób wok ponownie opalamy nad gazem.
  5. Powyższy punkt powtarzamy do momentu uzyskania przez wnętrze woka czarnej, błyszczącej powierzchni.

Tak wypalony i zakonserwowany wok przy odpowiedniej pielęgnacji będzie nam służył lata. Nie musimy się martwić, że odpadnie od niego teflon lub się porysuje.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *