Jak pozbyć się mklika mącznika?
Mklik mącznik zwany też potocznie molem mącznym, spożywczym lub zbożowym jest jednym z groźniejszych szkodników produktów spożywczych. Może spowodować spustoszenie w naszej kuchni i spiżarni, jeżeli nie zostanie szybko zlikwidowany i będzie pozostawiony sam sobie.
Mklik jest nieco większy od mola i na pierwszy rzut oka go przypomina. Może osiągnąć do 2,5 cm rozpiętości skrzydeł, które zazwyczaj z wierzchu są srebrzyste, szare lub brązowe. Jednak to nie dorosła forma owada sieje największe spustoszenie – robią to jego gąsienice.
Te niewielkie, białe larwy po dostaniu się do mąki, makaronu, kaszy, płatków, orzechów, czekolady, suszonych grzybów, owoców lub warzyw powodują, że nadają się one tylko do wyrzucenia. Ich obecność można zaobserwować po pajęczynach pojawiających się na ściankach opakowania oraz na samym produkcie, fragmentach pokarmu i odchodów zbitych w drobne grudki oraz dość nieprzyjemnym zapachu. Potrafią dostać się nawet do szczelnie zamkniętego opakowania. Mklik składa jaja bezpośrednio na znalezionym pokarmie spożywczym lub w jego pobliżu. Należy podkreślić, że jedna samica może złożyć nawet 200 jaj w ciągu swojego życia (samica żyje do 2 tygodni).
Sposoby zwalczania mklika mącznika
Przede wszystkim należy wyrzucić całą zainfekowaną przez gąsienice żywność. Należy dokładnie przejrzeć wszystkie szafki, opakowania i torebki. Wszystko co nosi nawet najmniejsze ślady obecności gąsienic należy wyrzucić lub wysypać dla ptaków. Produkty noszące jedynie lekkie ślady inwazji tych owadów możemy wymrozić w temperaturze poniżej -15°C i przesiać.
Warto również dokładnie sprawdzić wszystkie szczeliny i szpary w miejscu żerowania moli, gdyż to właśnie w nich mklik lubi robić kokon i przepoczwarzać się w dorosłego motyla. Jeżeli tylko je znajdziemy to natychmiast usuwamy. Warunkiem rozwoju dla larw jest temperatura otoczenia wyższa niż 10°C. Jeżeli w naszej spiżarni panuje niższa temperatura możemy spać spokojnie.
Jednym z domowych sposobów na pozbycie się mklika jest umieszczenie liści orzecha włoskiego w szafkach oraz spiżarni. Wszystko wskazuje na to, że wyjątkowo nie lubią jego zapachu i będą starały się go unikać.